E sincer portughezul în dorul său de Anglia, în nefericirea despărțirii de Di Maria? Propun să-l credem.
Echipa de fotbal Real Madrid e tare cu cei slabi din Liga Campionilor și slabă cu cei tari din Primera. Are, așadar, un start de sezon mizerabil, întîlnit de obicei la oamenii care au fost cei mai buni cu un an înainte. Cum a ajuns sfîntul Iker Casillas un oarecare, tot mai singur în poartă, tot mai visător, un jucător de duzină? Aceasta este o istorie aparte care, spunînd ceva despre lucrarea timpului la campioni, s-ar cuveni scrisă. Altădată! – căci vești încă mai tulburătoare ne vin de la Madrid.
Gazetele anunță: Cristiano Ronaldo vrea să plece de pe Bernabeu, Cristiano Ronaldo e frustrat, îi ajunge, gata! Și mai mult: Cristiano Ronaldo vrea să se întoarcă pe Old Trafford!
Ei, poftim! Cum să pleci, neicușorule, de la ultima cîștigătoare a Ligii? Cum să te întorci în Marea Britanie (nu știu încă rezultatul referendumului din Scoția, așa că să rămânem la formula tradițională de Marea Britanie) la o echipă care n-a prins cupele europene după un sezon jalnic în Premier League?
Cristiano Ronaldo mi-a devenit simpatic atunci cînd, după ce l-au întronat pe Lionel Messi fotbalistul Mondialului brazilian, a lăsat să-i scape constatarea că dacă ar spune tot ce crede despre ce fac sponsorii din fotbalul mondial ar ajunge la pușcărie sau cam așa ceva. Acum, zvonurile din Spania îl umanizează mai mult decît ar reuși vreodată specialiștii în marketing care vor strict să vîndă, pe barba lui (cum se spune, cum se cîntă), șampon și chiloți și pantofi și cercei și ceasuri și așa mai departe.
Căci – informează ziariștii – Ronaldo vrea să plece pentru că se simte pe Bernabeu ca un angajat, nu oarecare, dar tot angajat: vine la program și îi vede, din timp în timp, pe cei mai buni prieteni ai săi (resurse umane) alungați, în urma unor decizii pe care nu le poate controla. Mai departe: gazetarii spun că Ronaldo a fost pe Old Trafford ca un copil, iar acum, după ce a cucerit totul cu Real Madrid, e încercat de dorul acelor vremuri. În plus, la Manchester, sub Van Gaal, se naște o nouă echipă mare și ar vrea să fie acolo – din start. Nu găsiți ceva de basm aici? Vă mai amintiți ce se întâmpla în corpul poveștii Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte?
Și cum își permite Ronaldo la banii lui să fie melancolic? Caută el, ca în alte și alte povești, doar să sufle praful de pe flori răposate? Nu-i mai ajunge? Cine se crede de își permite – ca orice muritor – să se îmbete cu vinul nostalgiei? Trebuie să admiteți că întoarcerea lui Cristiano Ronaldo în “Teatrul viselor” ar fi, totuși, încă o mutare de geniu la care doar Providența, lăsîndu-ne complicatul șah care este în mintea și în inima omului, putea să ajungă.
Articol publicat și în Gazeta Sporturilor pe 19 septembrie 2014.