Administrația Firea a fost o prelungire nefastă a Administrației Pandele. Bucureștiul nu mai e nici micul Paris, nici măcar micul Mumbai, tinde să cadă până la rangul de banală prelungire a Voluntariului. Lipsește doar carpeta cu răpirea din serai la intrarea în oraș.

Pandele stăpânește peste Voluntari, o fostă comună cu buget bogat, buget care însă e tocmai meritul lumii pe care administrația Pandele o neagă: cea a capitalului occidental care a târât o bucată de țară, adeseori împotriva voinței ei, într-un început de modernitate.

Când nu aleargă cetățenii prin parcări să le dea smardoiește un cap în gură sau când nu se urcă cu picioarele pe catedră pentru un plus de vizibilitate, ca un neam prost, Pandele cheltuie banii pe pelerinaje la Sfânta Parascheva, Doamne ajută, călduroase salutări din 1578, toamna.

Clanul Pandele-Firea a secat de resurse bugetul capitalei, pe care a băgat-o, de facto, într-un faliment deghizat în bâlci pe datorie.

În schimb a întreținut acest sistem clientelar și aceste pomeni sinistre, voucheriada – care împreună dau noua direcție a politicilor publice.

Mai concret: consacră absența lor drept artă de a guverna, totul pe fondul reducerii sistematice a autonomiei cetățeanului.

Banii au fost cheltuiți pe propagandă și poze cu primărița. Între timp a căzut toată tencuiala și stă să cadă și orașul, dar primărița-moloz pozează, pozează înainte, înconjurată de o fanfară de trompete care atestă eșecul sever al școlii românești de psihiatrie.

Modelul Firea trebuie să dispară pentru că este exclusiv pre-modern, bazat pe hatâruri, favoruri, cârdășii, cumetrii și neamuri pripășite la buget.

Exclude: competența, managementul profesionist, racordarea la secolul XXI, exclude chiar și lucruri banale, precum căldura în calorifere sau apa caldă.

În schimb oferă vinovați imaginari, cai verzi pe pereți și teroriști care te aleargă pe stradă să te pună să rezolvi din Gheba, când tu ești un viguros analfabet științific, care cască gura la cum înoată cheluțu, la videochatista cu sparanghel și la modista treanca-fleanca, în timp ce trăiești într-o cocină, dar e ok, de ce te-ar deranja că orașul pute ca un mort vechi, că e poluat, că e infect și că traficul e de Pakistan în zilele proaste ale Pakistanului?

Chiar așa: de ce?

Modelul Firea e nociv, e toxic, e un soi de cancer birocratic, care s-a întins peste administrația locală a capitalei și a condamnat întregul oraș la subdezvoltare, la irosirea potențialului, la rămânerea într-un feudalism glossy.

Dacă nu e oprit la București se va întinde din nou peste toată țara. Se schimbă doar clanul: în loc de clanul Dragnea vom avea acum clanul Firea-Pandele. Metodele de lucru sunt aceleași, poate doar un pic mai primitive cele din fostul sector agricol Ilfov.

Aceasta este miza reală a acestor alegeri: întoarcerea Bucureștiului în rândul lumii, ieșirea din trib, minima civilizare.

Până nu vine primul cutremur, care va transforma capitala carpato-danubiano-ponticilor într-un morman de ruine și România în noul Haiti.

Acest model trebuie să cadă și va cădea, fiindcă nici măcar bucureștenii nu sunt atât de lași încât să se prefacă iar că nu văd că locuiesc o farsă și că își duc zilele într-o capcană, nu într-un oraș.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCui i-a dus Lucescu flori?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here