Iubiți cititori, sper că nu ați uitat ce v-am mai scris aici despre curioasa și frumoasa poveste a primului Pilsner din lume. V-am spus că o să vă mai ascult din când în când din articol. Așadar, când a fost produsă pentru prima dată berea pilsner? 

Berea pilsner originală datează din 1842 și a apărut în orașul Pilsen din Boemia de Vest, în Cehia de astăzi. Berea în stil pilsner reprezintă astăzi peste 70% din piața globală a berii. Dar!

Dar berea pilsner originală continuă să fie produsă doar în Pilsen după aceeași rețetă tradițională și așa ajungem unde am vrut să vă aduc: la istoria berii Pilsner Urquell.

Un oraș, un nume, povestea toată 

Numele berii a fost luat chiar de la orașul Pilsen.

Istoria acestei beri se confundă cu istoria modernă a orașului, fabrica din Pilsen, singura unde se produce berea Pilsner Urquell, fiind simbolul orașului. De aici se exportă în toată lumea.

De 178 de ani, Pilsner Urquell, prima bere blondă de tip pilsner din lume, se face după aceeași rețetă și cu aceleași ingrediente locale de înaltă calitate.

Ce excepțională reverență în fața tradiției bune, ceea ce demonstrează că o rețetă cu adevărat reușită nu ar trebuie să se schimbe niciodată. 178 de ani – vă dați seama ce înseamnă asta? Câte vieți oamenii au visat același vis?

Extraordinarul povestit și înțeles

Într-un mileniu nou ca al nostru în care totul pare că durează numai o clipă, o istorie de 178 de ani este ceva extraordinar și se cuvine ca extraordinarul să fie povestit și înțeles.

Și care sunt caracteristicile Pilsner Urquell? Sper că veți răspunde conform (v-am spus că vă ascult!): că este o bere unică, aromată și echilibrată, mai complexă decât berea blondă lager obișnuită și în același timp mai accesibilă și mai plăcută decât berea artizanală tipică, cu un gust dulce-amărui, echilibrat și răcoritor.

Așa este, dar ce înseamnă asta?

Am călătorit la începutul acestui an în Cehia, și cu scopul de a face o documentare incognito la fața locului. Am fost, m-am așezat la mese în crâșme, am băut și sunt în măsură să confirm: Pilsner Urquell a cucerit lumea și rezistă pentru că este, pur și simplu, o bere cum nu mai e alta.

Trecând prin Praga 

Povestea a început la Pilsen și – înainte să cucerească toată lumea – a trecut prin Praga. Prima dată praghezii au băut Pilsner Urquell la 1843, când o trăsură trasă de cai a livrat berea la  U Pinkasů, în Orașul de Aur.

Aici am mers și eu la începutul lui 2020 și am fost fericit bând beri și citind scrisorile către Dubenka ale scriitorului Bohumil Hrabal, scriitorul meu preferat din secolul XX, înzestrat cu harul de a bea bere la halbă (hladinka!) și a vedea trecutul, prezentul și viitorul deodată și a scrie fraze lungi, perfecte, despre bine, adevăr și frumos.

Elegie pentru prietenie

Oamenii beau bere din nenumărate motive. Motivul meu preferat este prietenia. Oamenii beau bere fiindcă își împărtășesc prietenia, atunci când își fac prieteni noi sau atunci când se despart pentru o vreme de prietenii vechi.

178 de ani. Aceeași rețetă. Un singur original. Pilsen. Și un pic mai târziu, Praga. Apoi, lumea toată.

Câte prietenii s-au consolidat în jurul halbelor de Pilsner Urquell, câte povești s-au spus, câte istorii de dragoste au început și câte răni tot de dragoste s-au vindecat? Nu știm.

Din păcate, nu există o contabilitate detaliată a miracolelor pe care le reușește o bere. Știm altceva – istoria are o dată de naștere și un loc (istoria e atât de umană): 1842, Pilsen.

Restul, ca întotdeauna, sunt încercări mai mult sau mai puțin reușite de a imita originalul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here