Cătălin Cornea, Hingherul cel Bun, şi căţeluşa Karma.
  • Cătălin Cornea, Hingherul cel Bun, şi căţeluşa Karma. FOTO:
    Cătălin Cornea, Hingherul cel Bun, şi căţeluşa Karma. FOTO: ARHIVA PERSONALĂ CĂTĂLIN CORNEA

București, 12 martie 2014 – În luna decembrie a anului trecut, a fost lansată campania „Maidanez de ajutor”, în cadrul căreia specialistul în comportament canin Cătălin Cornea împreună cu Fundația VIER PFOTEN” au pornit în căutarea unui maidanez pe care să îl pregătească pentru a deveni câine de asistență a unei persoane cu dizabilități. Cătălin, numit în această campanie “Hingherul cel bun” a vizitat străzile și adăposturile Bucureștiului și întâmplarea a făcut să o întâlnească pe Karma, o femelă frumoasă care stătea cuminte în una din cuștile adăpostului Glina.

Karma era în adăpost de mai bine de un an și între ea și Cătălin a fost iubire de la prima întâlnire: ascultătoare, atentă și docilă, Karma a trecut prin toate probele care au dovedit că are calitățile unui cățel de ajutor. În ultima lună a intrat într-un program intensiv de dresaj și a învățat deja să deschidă sertare, să aducă papucii și să iubească.

Karma este acum în căutare de un stăpân pe care să îl poată ajuta. Ea este dresată special pentru a fi câine de ajutor pentru  o persoană cu handicap locomotor, Cătălin ținând toate ședințele de dresaj dintr-un scaun cu rotile. În aprilie, după ce termină etapa de dresaj unu-la-unu, va trebui să continue programul împreună cu noul stăpân pentru o perioadă de câteva luni astfe încât cei doi să se obișnuiască unul cu altul, noul stăpân să învețe să dea comenzile corect, iar Karma să asculte numai de vocea acestuia.

Cei care își doresc să o adopte acest maidanez de ajutor sunt rugați să trimită un mail la adresa hingherulcelbun@gmail.com cu o fotografie cu ei și o scrisoare pe care Cătălin o va citi Karmei. Transformarea Karmei într-o „Lady” poate fi urmărită online pe pagina de Facebook a campaniei –  www.facebook.com/HingherulCelBun.

Motivul pentru care am ales acest nume este foarte simplu: chiar cred că este destin faptul că ne-am întâlnit, că ne-am plăcut din prima și că seamănă cu cățelul ilustrat în logo-ul campaniei. I s-a spus în multe feluri de către prieteni și fanii de pe Facebook: Pupi, Alba, Karma, Bella, Sunshine, Lady, Aleasa, dar cum Karma dă din coadă la Karma nu puteam să-i spun decât Karma. Este o cățelusă foarte inteligentă, care învață foarte repede și sunt sigur că va fi o mică minune pentru viitorul ei stăpân”, a declarant Cătălin Cornea, dresorul și protagonistul campaniei.

De aproape jumătate de an, Cătălin luptă să convingă bucureștenii să adopte căței maidanezi, oferindu-le în acest sens consultanță pentru  a găsi cățelul cu personalitatea compatibilă cu noul stăpân și oferă în plus și lecții de dresaj gratuite.

Organizația VIER PFOTEN desfășoară încă din 2004 programul „Câini pentru oameni”, prin care recrutează și antrenează câini maidanezi din adăposturi pentru a deveni câini de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale sau dizabilități. Copii cu diverse dizabilități sau afecțiuni ca sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reușit să se conecteze la lumea exterioară, să devină mai sociabili și să acorde mai multă atenție lumii exterioare datorită terapiei cu animale.

Persoana care o va adopta pe Karma trebuie să fie sigură că are disponibilitatea să construiască o relație pe termen lung, să fie dispus să lucreze cu ea, să o iubească și să îi confere încredere. Karma este foarte afectuoasă și dornică să fie iubită, după o perioadă petrecută în adăpost. Se vede că este recunoscătoare și are nevoie de o persoană la fel de dedicată cum va fi și ea”, a declarat Victor Chitic, psiholog în cadrul proiectului Câini pentru Oameni al VIER PFOTEN România.

Despre VIER PFOTEN

Fundația VIER PFOTEN este o organizație non-guvernamentală cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, ale celor sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, fundația desfășoară campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, salvarea urșilor ținuți în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.

Despre Cătălin Cornea

Cătălin Cornea este Membru Fondator al Clubului de Dresaj Canin din România și deține o experiență în dresaj de peste 17 ani, în special în cazuri de reabilitare a câinilor cu probleme: frică, lipsă de socializare, sau agresivitate. A coordonat mai multe proiecte de terapie cu câini maidanezi la casa de bătrâni ”Max” din București susținând ideea că dresajul canin poate fi folosit într-un scop nobil și că animalele fără stăpân pot deveni un sprijin psihologic și de încurajare pentru oameni care au diferite afecțiuni sau nevoi speciale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here