Ce poate fi mai frumos, mai înălțător, mai uman decât să reușești să ieși din existența ta îngustă, încărcată de meschinărie sau îndelungi realizări, de satisfacții, desigur personale, și să te împărtășești din actul generozității? Filantropia nu este pentru orice om, unii pur și simplu nu pot cuprinde ideea că nu sunt singuri în univers. Nu e nicio tragedie, e doar omul.

Filantropia era și era bine să fie expresia unei minorități care salva, prin puterea discretă a contraexemplului, bruma de onorabilitate a speciei. Filantropia, fiind excepțională, era încărcată de noblețe. Iar acum filantropia – cred că nu e exagerat, deocamdată, să rămânem în concept, în idee, să nu coborâm înspre persoane – tocmai decade acut, global, în caricatură.

Oamenii sunt o turmă atât de stupidă încât a fi ca vedeta preferată (eventual în chiloți, căci e cald, e soare-afară, e vară-afară) tocmai a ajuns la faza turnatului unei găleți de apă cu gheață în cap. Îți torni găleata, te filmezi, căci altfel ce sens ar avea, și îi îndemni la porcăria asta și pe alții. De ce nu una cu acid sulfuric? De ce nu?

Găleata de gheață e cel mai infantil și mai stupid viral din istoria viralelor infantile de net. Mai stupid până și decât melodia “Happy”. Mai stupid până și decât “Gangam style”. De ce ai vrea să faci așa ceva? OK, te provoacă șefii, căci, na, asta e, ierarhiile sunt fundamental greșite. Dar a fost până acum vreun om dat afară în șuturi de la locul de muncă fiindcă a refuzat să intre în hora globală a stupidității?

Donezi pentru o cauză, e în regulă, e bine, e frumos. Dar de ce trebuie să o faci ca un papagal, într-un spectacol de o stridență atât de penibilă? De ce nu-ți bagi și un morcov în dos? De ce să nu fie morcovul în dos noua modă mondială? Chiar nu se mai poate da un exemplu fără această mascaradă auxiliară? Chiar nu sunt alternative, mai modeste ca rezultate, dar mai încărcate de spectacolul decenței?

Va trece și găleata asta, dar flegma pe care o lasă peste tot ce înseamnă sănătate mintală în rețea va dăinui. O altă tâmpenie va înfierbânta umanitatea infantilizată în ultimele decenii. Începutul unei explicații poate fi consultat aici. Oamenii sunt, pur și simplu, tot mai proști. M-a bucurat să constat că sunt mult mai puține femei decât bărbați care au aderat la găleata în cap. E o baricadă fragilă în calea ridicolului dezlănțuit, dar tot e ceva.

Femei, fac un apel la calm și vă cer, cu tot respectul: educați-vă copiii să înțeleagă că intrarea în turmă nu înseamnă decât începutul sfârșitului a tot ceea ce ar fi putut fi.

 

Articol publicat pe www.catchy.ro, 26 august 2014.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSuntem idioți!
Articolul următorPasiunea femeilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here