Există – printre noi – oameni care fac nopți albe ca să vadă meciuri din NBA. Ei – cu siguranță – îl cunosc pe Thabo Sefolosha, de la Atlanta Hakws. E un star.

Pentru ca Thabo să se nască a fost nevoie ca o pictoriță din Montreux să întâlnească un muzician sud-african cu nume imposibil: Patrick Sefolosha. Ați fost vreodată la Vevey? Acolo, Mihai Eminescu are probabil cea mai frumoasă din câte statui i s-au înălțat, iar de statui poetul nu duce deloc lipsă. Este un bust nu mare, dar nici mărunt, ridicat peste mai multe volume ample, cu coperți rotunjite. Pe statuie scrie așa: „Ultimul romantic”. În Vevey funcționează „Amicii lui Eminescu”, o organizație care cuprinde câțiva elvețieni romantici, cu mințile deloc rătăcite. Thabo Sefolosha s-a născut la Vevey.

Clișeul e limpede: elvețienii fie se pregătesc să aibă grijă de destinele financiare ale celor foarte bogați, fie se pregătesc să aibă grijă ca nicio secundă să nu se piardă din timpul acelorași. Desigur, nu e chiar așa.

Thabo Sefolosha este jucător profesionist de baschet, mai exact primul jucător profesionist de baschet elvețian în NBA. Există – iată – și alte căi prin care, elvețian, să devii milionar în dolari americani. Se poate chiar și fără să fii Roger Federer.

La începutul lunii aprilie, anul 2015, la ieșirea dintr-un club de noapte din New York, New York, Thabo Sefolosha și Pero Antici, colegul său de echipă (între timp, Pero Antici s-a transferat în Turcia), au fost arestați. În aceeași noapte, baschetbalistul Chris Copeland de la Indiana Pacers fusese înjunghiat. Acum, faptele devin întunecate, cum sunt uneori nopțile în New York, New York.

Într-un abuz obscen, polițiștii i-au pus cătușe lui Thabo Sefolosha. Sunt martori care acuză – în context – teribile prejudecăți rasiale. Arestându-l, i-au rupt elvețianului cu tată sud-african piciorul drept, i-au distrus restul sezonului și – poate – strălucitoarea sa carieră, care tocmai se îndrepta spre apogeu. Pe 9 octombrie 2015, Thabo Sefolosha a fost declarat, oficial, nevinovat, a fost demontată fiecare acuzație care i s-a adus – toate din sfera tulburării ordinii publice și a nesupunerii față de organele de ordine. Pe 21 octombrie 2015, Thabo Sefolosha a anunțat că va acționa – civil – în instanță poliția newyorkeză. Vrea despăgubiri de cincizeci de milioane de dolari și nu există niciun motiv rezonabil pentru care nu le va obține. În jurul lui Thabo Sefolosha s-a făcut, cu această ocazie, un zid. Oamenii din baschetul profesionist îl sprijină pe bărbatul de treizeci și unu de ani. E ceva în această camaraderie deloc de gang. Oamenii din baschetul profesionist nu evocă apartenența comună la un trib, ci legalitatea și civilitatea. E o deosebire fundamentală față de lumea noastră atât de mică.

Thabo Sefolosha, cetățean elvețian, de profesie baschetbalist profesionist, a fost atacat, într-o noapte, cu brutalitate chiar de către cei ce ar fi trebuit să îl apere. Se pot desprinde câteva lecții din felul în care se face dreptate la New York, New York, chiar acum când, în lumea noastră atât de mică, un vătaf a gonit spre moarte un om, ca într-un Ev Mediu timpuriu, care, iată, hrănindu-se din lașitatea noastră colectivă, nu se mai sfârșește. Omul – un bărbat tânăr – a murit. Și tot n-a oprit boierul.

 

Articol publicat în Gazeta Sporturilor, 28 octombrie 2015.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAdio, Silverdome!
Articolul următorExodul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here