Ziaristul-călător, ba chiar rătăcitor, căci eu sunt acela, a ajuns și în Cuba, de unde s-a întors și cu o listă a celor dispărute de la noi după prăbușirea Cortinei de Fier. La Havana, toate acestea încă sunt la locul lor. Atenție, urmează cuvinte de pe continentul celor ce trăiesc desculți!
De la început: cozile. Sunt cozi la mâncare, la carne, în piețe, la ouă, cozi la casele de schimb, cozi în autogări. Cum se stă corect la coadă: se întreabă cine e ultima persoana și știi că ești după ea. E treaba ta unde stai până când îți vine rândul. Poți să și dansezi – e chiar recomandat. Da, în Cuba se dansează la coadă. Comunism tropical.
Tu ce vrei să te faci când te faci mare? Asta e o întrebare universală, dar inutilă în Cuba. Băieții vor să se facă jucatori de baseball. Fetele vor să se facă doctorițe sau, hai, cele mai naïve, profesoare. Cu toate acestea, multe, poate prea multe, ajung curve, relativ ieftine.
Prostituția cu turiștii străini, aproape pe gratis. E știut cazul: în anii întunecați, în ciuda avertismentelor date de autorități, româncele întrețineau contacte cu străinii, îndeobște pe litoral. Era relativ lesne să vii din Germania Democrată și să îți faci o amantă la Mamaia. Nu e patriotic să o spui, dar adevărul nu e întotdeauna confortabil. Se făcea sex pe săpunuri poloneze, pe ciorapi de damă mai rezistenți, care să nu ajungă la dictatura remaierii. Citiți memoriile turiștilor străini care au vizitat România în penultimul deceniu al secolului trecut! În Cuba, se vinde sex oriunde. Pe stradă, în parcuri, în discoteci. Un italian nesătul se fudulea cu o mamă și două fiice. Nordicii, mai ales, plătesc generos. Nu doar bărbații practică turismul sexual. Nu. E plin de femei din Occidentul decadent, trecute de cincizeci de ani, la brațetă cu tineri cubanezi, pe care îi plimbă pe la terase, îi îmbată, îi hrănesc, îi omenesc și apoi îi duc în camere de hotel unde le fac. Poți să le vezi pe Paseo del Prado trăgându-i pe bieții cubanezi de organe, ca și cum ar duce câini în lese.Pe Malecon, seara, sunt zeci de brațe tinere care vor să strângă. Te ademnesc, cum Circe pe Ulise, pe insula Aeaea. Nimfe, dar și nimfete, majoritatea minore, își unduiesc glasurile într-o spaniolă decazută. Nu există turist să nu audă măcar o dată: “!Papi, ven aca!”, adică să te duci cu ele. E, totuși, greu să fii curva în Havana. Milițienii își cer dreptul, și dacă nu li se dă, e destul de ușor să ajungi doi-trei ani la închisoare. Cel mai adesea există câte un pește care “are grijă” să fie bine.
Uitatele batiste din cea mai proastă pânză. Diferența fundamentală dintre comunism și consumerism: cetățenii statelor comuniste se șterg la nas cu batiste din cea mai proastă pânză, pe care apoi le spală de mână. Mașinile de spălat sunt un lux. Ceilalți folosesc șervețele sterile care se aruncă neglijent. Comunismul e o ghenă în care ești obligat să trăiești, printre sloganuri, șabloane și idealuri neîmplinite. Consumerismul e o ghenă mai confortabilă, în care ești obișnuit să nu îți pese ce se întâmplă cu mucii tăi. Ești îndepărtat de tot ce e omenesc – toate sunt făcute ca să te protejeze, dar sfârșesc prin a te însingura.Mâncarea atinsă de mâini omenești, mâncarea cu gust. Mănânc, de ani de zile, pe fosta platformă industrială Pipera, cu corporatiștii, alimente fără niciun gust, bine împachetate, standardizate, verificate de ample comisii de specialitate, într-o impostură desăvârșită. Sunt, deci, o legumă. Ma întorc, la Havana, la mâncarea atinsă de mâini omenești, gătită acasă, din greu, ba chiar și cu o oarecare afecțiune, demult dispărute din minunata lume nouă.
Oameni care se strigă pe nume pe la ferestre. În Cuba, telefonia mobilă a explodat in ultimii ani, sub Raul Castro. E îngăduită, tinerii mai ales își iau celulare și vorbesc la ele, deși e foarte scump. Există, însă, o largă majoritate de oameni care se caută altfel – manual, daca vreți. Ai nevoie de cineva, o iei la pas prin oraș, ajungi în dreptul casei sale și începi să îl strigi, îi dai cu pietricele în geam. Va ieși, dacă va ieși, la fereastră, și te va invita sus, să beți un păharel de ceva, de rom probabil, și să fumați un trabuc ieftin, de doi pesos (n.r. – moneda rezervata cubanezilor, de 24 de ori mai ieftina decat un cuc). Comunismul ascunde în el o utopie, un romantism, e aici o lume care ar fi putut să existe dacă oamenii ar fi avut toate atributele pozitive care li se cer – dar nu le au. Comunismul ar fi putut funcționa dacă oamenii ar fi fost egali în dăruire, generoși, până la sacrificiul personal în interes colectiv. Evident că așa ceva nu există. Oamenii nu sunt așa. Sunt egoiști și lacomi și nu există Revoluție care să îi poată schimba. Dar viața în comunism păstrează intact ceva din visul acesta. Ceva.
Farfurioara cu dulceață și păhărelul cu apă rece. Se întreprind încă vizite la domiciliu, există prieteni de familie, care duminica își găsesc timp unii pentru ceilalți. Viata nu se irosește în trafic, nu. Și dacă intri în casa unei doamne mai în vârstă riști să fii servit, ca odinioara la noi, cu o farfurioară cu dulceață și un pahar cu apă rece, cu cuburi de gheață. Undeva pe aproape cu siguranță există și un mileu.
Câteva linguri de făină. În spaniolă, gospodina e “ama de casa”. E o expresie frumoasă. Femeile cubaneze știu să gospodarească din aproape nimic și își împrumută încă, la nevoie, câteva linguri de făină și nu numai. Puține se găsesc în Cuba, dar insula asta este, totuși, ca un magazin universal al harfelor, cu autoservire. Fiecare va găsi, până la urmă, ce caută.
Timpul liber. “Așa ne țin”. Amicul meu cubanez își strânge pumnul. Nu au libertate, știu. Aș vrea să îi spun că au, în schimb, enorm de mult timp liber, dar e în zadar. Nu m-ar înțelege: când vei avea libertate, nu vei mai avea timp liber. Chiar aș vrea să îi pot explica, dar adevărul e că nu, nu pot și nici nu trebuie să îi frâng aripile mari ale speranței. E tânăr. Îl văd peste un deceniu sau poate două, când va exista și un terț inclus între socialism și moarte, ca un avion care se izbește de sol. Deznădejdea. Nu pot să îi spun tot ce cred despre adevăr, dreptate și libertate. Nu pot să îi spun că în timpul vieții sale va ajunge să spună “Era și bine înainte”. Soarele îmi izbește craniul. Nu face sens: aș predica în pustiu.
Excelent articol
Perfect adevărat. Nu uitați nici: http://andreicraciun.eu/sustine/
Hei! Mormantul lui Capablanca… Este real, cum arata? Cand ma gandesc la acea Cuba, parca e vorba de o tara din poveste.
Am vazut recent poza lui Garry la mormantul lui Fischer – auster, mic, nordic. Se potriveste de altfel cu partea a doua a vietii lui Bobby.
Este real si este frumos, pe cat de mormant poate fi la un mormant.