Home Blog De la Napoli la Mexico City și înapoi în viitor. Cazul Verstappen

De la Napoli la Mexico City și înapoi în viitor. Cazul Verstappen

0
985
Max Verstappen nu știe să renunțe.

Duminică, 30 octombrie 2016, eram la Napoli, sărbătorindu-l de aici pe zeul Diego Armando Maradona, ajuns deja la a cincizeci și șasea primăvară (în Argentina, acum, când la noi e atât de toamnă, e o splendidă primăvară). Napoli – la fiecare sfârșit de octombrie, până la sfârșitul timpului – nu e un loc tocmai bun de unde să privești către Formula 1. Orașul acesta, cel mai latino-american oraș din Europa, respiră în ritmul fotbalului, și e bine să nu i te împotrivești acestei respirații. E greu să găsești un napoletan cu care să bei omenește o bere  Heineken și să discuți despre monoposturi. Trebuie căutat. S-a căutat.

Căci nu puteam ocoli cele 71 de tururi de la Mexico City. Le așteptam, ca pe un deznodământ necesar. Era important pentru a afla, totuși, campionul acestei ediții de Formula 1. Dar nu doar atât!

Nu mi-am ascuns niciodată pasiunea pentru tânărul Verstappen. Are în el ceva tumultos, are în el ceva nestăvilit. Îmi aduce aminte de nebunia lui Hunt și de carisma lui Senna. Da, a intrat mai tare, încă de la început, la Rosberg, așa e, dar să nu uităm că Formula 1 nu este totuși o întrecere între păpuși de porțelan. E impetuos, nu e cuminte, va fi cândva campion mondial. M-am bucurat – din nou! – să văd că nu pilotează teleghidat de frică. Da, nu i-a cedat poziția lui Vettel, și a fost penalizat. A fost sfidător și a plătit. Vettel l-a înjurat și l-a amenințat cu bătaia. Mă îndoiesc de câștigătorul unui asemenea duel nesportiv.

Red Bull's Max Verstappen of the Netherlands takes part in a publicity event by Hisense ahead of the Mexican Grand Prix, at a hotel in Mexico City

Și uite ce e, mărturisesc: mă gândesc la Verstappen ca la foarte tânărul Bob Dylan ajuns fără niciun ban la New York, hotărât să-și facă drumul – nu orice drum, ci chiar drumul – în muzica din acest oraș. Are aceeași aroganță bună, același fel de a privi de la înălțimea celui care va fi, nu de la înălțimea celui care este acum. De altfel, aici, la Napoli, am încheiat lectura cronicii vieții lui Dylan, uluindu-mă de limpezimea privirii sale către deceniile ce urmau. Iată: soarta era pe cale să mi se dezvăluie. O simțeam privindu-mă și aveam sentimentul că eu și nimeni altul sunt cel ales. Verstappen are ceva din Dylan, și mai are ceva și din furia nevindecată a domnului Ibrahimovici. Îl presimt o legendă – nu va fi Maradona, nu va avea un Napoli personal, dar va fi enorm și, desigur, controversat.

Încă o bucurie: s-a înregistrat un record de audiență în Mexico City, și asta e minunat. Formula 1 rămâne totuși cel mai mare Circ magnific de pe planeta pământ. Ați aflat: a câștigat Hamilton, Rosberg a venit al doilea, iar Vettel a ieșit din scenă înjurând. La Napoli fiind, nu pot să spun nicică aplaud acest puritanism.

Și, ce-o să fie? Au mai rămas două etape. Între Hamilton și Rosberg sunt nouăsprezece puncte și totul e încă posibil. Brazilia și Emiratele Arabe Unite și vom ști cine a fost cel mai bun acum (ar fi al treilea titlu consecutiv pentru Hamilton, primul pentru Rosberg fiul, căci unii dintre noi încă nu am uitat legenda lui Keke Rosberg, tatăl, laureatul din 1982, și nici mustața sa magnifică…).

Viitorul, însă, viitorul e al acestui tânăr care conduce ca și cum ar flirta, la fiecare cursă, cu gloria absolut eternă. Max Verstappen.  Nouăsprezee ani. Și dacă privești în viitor – și de la Napoli ești obligat să privești concomitent în trecut și în viitor, căci prezentul e atât de fragil… – nu ai cum să nu o vezi.

Cursa de la Mexico City n-a schimbat ierarhiile curente, dar a anunțat – o dată în plus – ce va urma. Vor fi, din nou, ani mari pentru Formula 1. Tupeul lui Verstappen va fi dublat cândva de înțelepciune. Și atunci, nimeni nu îl va mai putea opri.

Ziceam de bere, așa că e timpul să spun că Heineken și Formula 1 au semnat un parteneriat prin care Heineken devine partener global al Formula 1. Totodată, din 2017, Heineken va fi chiar principalul partener pentru trei Grand Prix-uri.

Heineken va face și un manifest global “More than a race’”,  complet integrat, dedicat Formula 1 precum și campanii de tipul (“If YouDrive, Never Drink”. Activările vor include branding pe circuitul de F1, reclame TV, activări digitale, experiențe live și evenimente pentru fani, inițiative de PR dedicate, precum și activări înpunctele de vânzare. David Coulthard și Sir Jackie Stewart vor fi ambasadorii campaniilor respective.

logo

Mesajul “responsabilității” va fi elementul central al parteneriatului. Platforma globală a Formulei 1 va acorda Heineken și mai multe oportunități, globale și locale, pentru a genera schimbări pozitive. Consumatorilor li se va transmite clar poziția pe care Heineken și Formula 1 o au în acest sens: “Dacă sofezi, nu consuma alcool” (“If You Drive, Never Drink”).

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here