craciunIulian-Andrei Crăciun este, din 2005, ziarist. Atunci a câștigat la secțiunea „Talentul anului” a Premiilor „Ioan Chirilă”, a intrat în echipa ziarului „Evenimentul zilei”și a zăbvoit acolo până în octombrie 2009.

De la 1 noiembrie 2009 până la 6 martie 2013 a condus secția de publicistică a ziarului „Adevărul”, cu care, în ciuda unei despărțiri categorice, a reușit să rămână în relații tandre, mai ales în blogosferă. La sfârșitul anului 2011 se adaugă proiectului media premium România de la zero.

Semnează de obicei Andrei Crăciun, alteori Iulian-Andrei Crăciun, sau, chiar și mai simplu, Iulian Andrei. Are colaborări cu mai multe publicații, nu doar din on-line, prezentând încă o păguboasă nostalgie după presa scrisă.

A fost confirmat drept cel mai bun tânăr jurnalist de cultură din România, în anul 2010, premiu oferit de Fundația Freedom House, după ce cu un an înainte se situase pe un rușinos loc doi în aceeași întrecere.

Era, în 2011, conform Clubului Român de Presă, cel mai bun editorialist din România, și, cum de atunci nu a mai avut loc nicio confruntare în acest sens, putem spune că încă mai este.

În anul 2012, la premiile Superscrieri a fost desemnat, alături de Vlad Stoicescu, cel mai bun reporter din România, după ce cu an înainte ocupase un scandalos loc trei tot în întrecerea reporterilor.

În primăvara anului 2013 în cadrul concursului „Superscrierea cititorilor”, un text de-al său dintr-o berărie din Chile se clasează pe primul loc în preferințele publicului, la o distanță considerabilă de concurență, dar ierarhia este întoarsă de un juriu și rămâne fără acest trofeu. Tot în primăvara acestui an fuge, temporar, în Cuba.

A beneficiat de mai multe burse în jurnalism, atât în țară, cât și în străinătate. Are studii superioare în patru domenii, administrație publică, științe politice, istoria ideilor și mentalităților, cultură și civilizație ebraică. A studiat în România și în Israel.

Este poet și prozator, publicat în mai multe volume colective, inclusiv la edituri prestigioase, precum Art sau Humanitas. Mai mulți dintre marii tineri ziariști români din zilele noastre îi datorează carierele, ceea ce, nu foarte delicat, nu omite, din când în când, să le amintească. Așa cum știu cei care deja îl citesc, multe dintre rândurile de mai sus sunt, de fapt, profund autoironice. Modelul său în gazetărie, în literatură, ba chiar și în viață, este Radu Cosașu, de la care a învățat să ia totul în tragic și nimic în serios.

Uneori, îl găsiți și pe facebook. Întrucât nu are altă sursă de venit în afară de scrisul lui, vă scrie povești, fără să vă ceară pomana. Jurnalismul de calitate, totuși, costă, așa că apelează la bunul vostru simț, pentru ca presa liberă să meargă mai departe, iar el, Crăciun, să supraviețuiască.

Pentru aceia dintre dumneavoastră de modă veche, old school carevasăzică, există deschis un cont pe numele său la Banca Piraeus.

Iată coordonatele: Crăciun Iulian-Andrei.

Cod IBAN: RO37PIRB4212406267001000

11 COMENTARII

 1. Va urez mult succes ! Sunt convins ca produsul premium pe care il oferiti va avea un raspuns pe masura din partea publicului tinta. Inspiratie sa aveti pentru ca sunt convins ca de idei nu duceti lipsa !

 2. Bună ziua,
  Mă număr printre admiratorii dumneavoastră. Eu știu cum să-mi explic faptul că v-am găsit pe lista fanilor mei. Probabil, voi fi scris și eu la adevarul.ro un articol care v-a plăcut.
  Cuvântul dumneavoastră are forță, o energie care se simte.Vă prezic un viitor foarte bun.
  Îmi pare rău că nu îmi pot permite acum o donație.
  Dar, ceea ce simt pentru dumneavoastră poate să conteze mai mult. Veți reuși! Dacă veți mai fi câteva sute, România nu va muri! Cum să-i găsim și să-i adunăm la un loc?

 3. Donule Iulian-Andrei Crăciun nu vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti pentru ca acest mod de a scrie este normal si mi se pare ca a-s face un pleonasm. Totusi tin sa va felicit si sa va promit ca voi citi articolele dumneavoastra. M-am saturat de articole cu iz de rahat turcesc(e fortata comparatia pentru ca rahatul turcesc e chiar bun dar rahatul la care ma refer nu poate fi pomenit aici).
  Tocmai am citit „Jurămîntul lui Márquez” si ati reusit sa-mi starniti o pasiune ascunsa in mine. De la articloul lui Emanuel Rosu „Nimeni nu merita sa ma vada asa” nu am mai simntit aceeasi emotie, de cand citesc presa sportiva. Tara noastra trebuie ridicata pe umerii unor oameni de factura dumneavoastra.
  Vreau sa ajutam tara in care traim sa se dezvolte natural CORECT.
  Vreau sa creez un portal de stiri care sa filtreze „rahatul turcesc” de informatia veritabila, naturala, educativa si necesara pentru dezvoltare corecta a acestui popor.

 4. Hello, my name is Alfredo Bonilla and I´m writing on behalf of SoHo Magazine part of editorial house Semana Publications at Bogotá, Colombia. SoHo is a magazine that has expanded into 6 other countries in Latin America and features some of the most renowned Hispanic writers. Our editorial content has been granted several awards on journalism. We have over one million readers a month.

  The purpose of this message is to contact any possible journalist that might be interested in helping us out with an interview we are trying to conduct with Romanian football legend Gheorghe Hagi. We are working on a football special and would love to feature him.

  Right now we don´t have any collaborator near Romania so we are searching for any journalist over there that can help us out. We have talked several times with Hagi´s assistant and have the knowledge that he lives in Constanza and would agree to the interview.

  The interview wouldn´t take too long and the purpose is for Hagi to talk a liitle about how he became a villain or enemy to Colombian people because he eliminated Colombia from two consecutive world cups (USA 1994 and France 1998).

  We could even send the questions to the journalist himself for an easier process. Of course there´s an economic incentive for the person that helps us.

  If there is someone interested please contact me immediately at the following:

  Mail: abonillas@soho.com.co
  Phone: +573005134516

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here