Penelope Cruz tocmai a fost declarată de îndrăgita revistă “Esquire” cea mai sexy femeie în viață. Actrița spaniolă, mamă a doi copii, soție devotată a actorului Javier Bardem, muză a regizorului Pedro Almodovar etc., etc., a ajuns la patruzeci de ani. Această încununare de glorie mondenă o să vi se pară, poate, lipsită de importanță. Nu este.

Să fie la mijloc doar o amplă operațiune de imagine prin care Penelope să mai atenueze efectele devastatoare ale anotimpurilor trecute în care, pe fondul războiului palestiniano-isaraelian a avut poziții antisemite care i-au atras un cartonaș galben la Hollywood? Poate că e numai atât. Dar și atât fiind, trebuie să consemnăm că acum, în vremea noastră, Penelope Cruz ajunge acolo unde se cuvenea să ajungă.

Era primăvara anului 2013, ziarist în căutare de subiecte, traversam Havana, Cuba, de la vest la est, eram atent la afișele de propagandă. Arta stradală e bine dezvoltată în comunismul tropical, chiar dacă se înfăptuiește cu voie de la Partidul Unic. Era noapte când am văzut-o. Peretele gigantesc al unei clădiri coloniale aflate în pragul descompunerii împodobit cu chipul zâmbind al actriței, fără niciun cuvânt, fără nicio legendă, fără nicio explicație foto. Doar zâmbetul acela și părul negru cometă. Așadar, până și în Havana, orașul celor mai frumoase femei din lume care nu sunt celebre, de la Minsk încoace, tot ea – Penelope! Am umblat tot pământul, dar nu am mai văzut niciodată un asemenea omagiu stradal aduse unei femei. Și nici nu trag nădejde să mai întâlnesc.

Au mai urcat prima treaptă a acestui clasament și Angelina Jolie și Halle Berry și Rihanna și Charlize Theron și, mai an, Scarlet Johansson. Remarcabile prezențe. Dar abia acum cu Penelope i se dă frumuseții latino recunoașterea meritată.

Și mai e ceva: această distincție vine pentru doamna Cruz la frumoasa vârstă de patruzeci de ani. Să fie patruzeci noul treizeci? Să fie un semn că se relaxează standardele de vârstă în chestiunea esteticului în lumea contemporană? Să primim cu bucurie informația și să dăm lumii, să dăm lumii de știre că vârstele frumuseții feminine s-au prelungit. E una dintre rarele ocazii să le dăm dreptate contemporanilor noștri în alegeri.

 

Articol publicat pe www.eva.ro, 19 octombrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here