Bruxelles, 18 martie 2014–În avanpremiera Zilei Mondiale a Sănătății Orale, Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună în Europa (Platforma)a facut public pe 18 martie un Buletin European de Sănătate Orală care evidențiază gradul de eficiență a măsurilor de prevenție în sănătatea orală în statele membre ale UE.  Buletinul European de Sănătate Orală conține indicatori care măsoară progresul obținut de-a lungul timpului, în 28 de țări membre.

Buletinul European de Sănătate Orală a fost dezvoltat de Platformă, inițiativă comună a Asociației Europene pentru Sănătate Publică Dentară (EADPH), a Asociației pentru Educație Dentară în Europa (ADEE), a Wrigley Oral Healthcare Program, a GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, a Fundației Internaționale pentru Sănătate Orală (IDHF) și a Consiliului European al Medicilor Stomatologi (CECDO). In 2013, Platforma a elaborat și lansat Obiectivele pentru 2020 pentru a evidenția trei arii cheie care au nevoie urgentă de măsuri de îmbunătățire. Acestea sunt sistemele de colectare a datelor, politicile de prevențieșiprogramele de educareșisensibilizare a populației.

Publicarea Buletinului European de Sănătate Orală vine de asemenea după lansarea în septembrie 2012 a Raportului asupra stăriis ănătății orale, care a arătat că, în ciuda progresului obținut în prevenirea cariilor dentare în Europa, e nevoie de mai multe acțiuni pentru:

  • A sensibiliza populația cu privire la importanța sănătății orale
  • A aborda inegalitățile în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate orală
  • A aborda factorii de risccomuni

Anunțând lansarea Buletinului European, Profesorul Kenneth Eaton, PreședintelePlatformei a declarat:“Raportul care a rezultat în urma chestionarului ar trebui să reprezinte un punct de plecare pentru eforturile crescute ale StatelorMembre și în special la nivelul UE, pentru a îmbunătăți politicile de prevenție în sănătatea orală. Rezultatele preliminarii despre status-quo-ul indicatorilor de sănătate orală definiți de Platformă, arată o mare discrepanță în ceea ce privește calitatea datelor și metodologia aplicată și confirmă rezultatele Raportului asupra Sănătății Orale din Europa (2012). Având în vedere marea diferență de calitate în Managementul Practicilor de Prevenție sau al Afecțiunilor Orale, în cazul rolului jucat de profesioniști în sănătate orală, și în ceea ce privește educarea și sensibilizarea populației, eficiența sistemelor actuale de îngrijire orală ca modalitate de promovare a sănătății orale este sub semnul întrebării în multe State Membre UE.

Buletinul European de Sănătate Orală va da ocazia fiecărui stat membru să își măsoare statusul sănătății orale în comparație cu un set de indicatori care pot fi utili pentru formularea de politici și strategii de sănătate orală la nivel guvernamental.

DetaliidespreBuletinul European de SănătateOralăpot fi găsitepehttp://www.oralhealthplatform.eu

 

*****

DESPRE PLATFORMA PENTRU O SANATATE ORALA MAI BUNA IN EUROPA

Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună în Europa este o inițiativă comună a Asociației Europene pentru Sănătate Publică Dentară (EADPH), a Asociației pentru Educație Dentară în Europa (ADEE), a Wrigley Oral Healthcare Program, a GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, a Fundației Internaționale pentru Sănătate Orală (IDHF) și a Consiliului European al Medicilor Stomatologi (CECDO). Platforma a fost creată pentru a răspunde invitației la acțiune prezentate de Membrii Parlamentului European către Comisarul pentru Sănătate Dalli în 2010 si urmărește o abordare europeană comună a educației, prevenției și accesului cât mai facil la o sănătate orală mai bună în Europa. Activitățile Platformei sunt susținute GlaxoSmithKline Consumer Healthcare și Wrigley Oral Healthcare Program.

*****

Pentru mai multe informatii, puteti accesa: www.oralhealthplatform.eu

Sau puteti contacta secretariat@oralhealthplatform.eu

Comunicat remis de GMP PR. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here