Să te rogi de patronat pentru leafa pentru care ai muncit cinstit. Fiindcă, așa cum îndeobște gândește patronul român, salariul e un privilegiu, nu un drept! Asta înseamnă să fii român!

Să trăiești într-o țară cu milioane de membri în Partidul Comunist și, peste noapte, peste Revoluție, milioanele astea să devină anti-comuniști feroce, de paradă. Asta înseamnă să fii român!

Să vii dintr-o țară care a ucis cu metodă în Al Doilea Război Mondial, dar criminalii să fie venerați ca eroi, fie și pe ascuns, într-un dispreț total față de cei care au fost omorâți. Asta înseamnă să fii român!

Să crezi că merge și așa, cu jumătate de măsură, cu chiul, cu școală făcută pe copiat, cu pile, cu relații, cu șpagă, cu prietenii, cu fentarea regulilor pentru un om care chiar merită, ce naiba!, că doar noi suntem, ai noștri, și apoi să te miri că nimic nu merge cum trebuie. Asta înseamnă să fii român!

Să îți duci la groapă cu onoruri torționarii, turnătorii, lichelele, trădătorii și să îți batjocorești martirii. Asta înseamnă să fii român!

Să creezi condițiile necesare pentru ca oamenii cu adevărat valoroși care se nasc aici să se poată împlini profesional dincolo de granițe. Asta înseamnă să fii român!

Să nu te implici civic, să nu te implici politic, să nu îți pese, dar să te plângi în continuu de ce fac “ăștia”, unde “ăștia” nu sunt extratereștri, ci cât se poate de reprezentativi pentru majoritate. Asta înseamnă să fii român!

Să fii complice cu un regim care ține captive resursele, dar să te dai victimă. Asta înseamnă să fii român!

Să faci foamea, în schimb, în numele tău să se cheltuie de trei ori mai mulți bani decât ar trebui până și pe firul de iarbă plantat în parc. Asta înseamnă să fii român!

Să crezi că excepțiile salvează norma. Să ai cel mai prost și mai învechit învățământ din Europa și să fii convins că dimpotrivă. Asta înseamnă să fii român!

Să vii dintr-o țară care a dat milioane de oameni care și-au luat Europa în cap în ultimul deceniu și asta să nu te împiedice să fii intolerant, ignorant și xenofob sau să taci în fața intoleranței, ignoranței și xenofobiei. Asta înseamnă să fii român!

Să trăiești în țara cu cel mai mic consum de produse necesare igienei elementare, intime. Să trăiești în țara cu cel mai mic consum de cultură. Și asta să nu împiedice majoritatea să se creadă și curată și cultă. Asta înseamnă să fii român!

Să muncești într-o țară în care legislația muncii e dictată de „investitorii străini”, fiindcă sindicaliștii sunt reciclați în politică, la furt. Asta înseamnă să fii român!

Să trăiești în cea mai “religioasă” țară din Uniunea Europeană, dar asta să nu împiedice România să fie pe primele locuri la tot ce e mai rău, mai greșit, mai corupt, mai murdar, mai abject în secolul nostru, în partea noastră de lume. Asta înseamnă să fii român!

Să accepți ca la televiziuni, afaceri personale ale unor penali dovediți sau deocamdată doar cercetați, să se propună modele alternative la educație curve, ciobani penali, analfabeți vehemenți. Asta înseamnă să fii român!

Să ți se fure din buget miliarde și miliarde de dolari și cei direct responsabili pentru cum a fost guvernată această țară să facă pușcărie la mișto, dacă o fac și pe-asta. Asta înseamnă să fii român!

Să ajungă în fotoliul prezidențial al țării tale, fie și interimari, cetățeni incapabili să ceară nici de-o pâine în limba engleză, în secolul XXI. Asta înseamnă să fii român!

Să trăiești acolo unde doctoratele se fură și onoarea se cumpără în viu. Să trăiești în țara în care agramații, incapabili de acordul subiectului cu predicatul, fac strategii de dezvoltare națională și nimeni să nu iasă în stradă pentru atâta lucru. Asta înseamnă să fii român!

Să ai primar al Capitalei pă un doctoraș de nomenclaturiști și securiști, un trișor academic și el, care să promită autostrăzi suspendate și, în loc să fie trimis la cei de specialitate, să mai ai și popor destul care să îl aleagă. Asta înseamnă să fii român!

Să ai primar în sectorul în care locuiești un alfabetizat vag, deși cu doctorat și el, ca orice fierar-betonist care se respectă în mileniul al III-lea!  Și administratorii de bloc, securiști de omenie, să îl pună în geam, ca pe Iisus din icoană. Asta înseamnă să fii român!

Să crezi, în același timp, că te tragi din cei mai drepți dintre traci și că trăiești între cei mai ticăloși dintre contemporanii pe care îi puteai avea. Asta înseamnă să fii român!

Să fii convins că ești buricul lumii și că toate cele enunțate anterior nu se mai pot întâmpla nicăieri altundeva. Să crezi într-un sentiment românesc al ființei, firește superior celui sloven sau, mai rău, ugandez, să crezi în unicitatea deplină, incredibilă, magică a acestui pământ ales. Asta înseamnă să fii român!

 

Articol publicat pe www.catchy.ro, 17 septembrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here