Fotbalul cel mai mare a ajuns terenul de joacă al unor foşti copii latino-americani.

14 noiembrie este o zi peste care nu se mai trece ușor în Tocopilla. Pe 14 noiembrie 2007, un cutremur de 7.7 grade pe scara Richter a traversat orașul. 4.000 dintre cei 25.000 de locuitori și-au pierdut atunci casele. Tocopilla înseamnă „Colțul Divolului” și, dacă veți privi harta statului Chile, veți vedea de ce. Chile este, totuși, un stat care nu se prăbușește la 7.7 grade pe scara Richter.

Nu am fi aflat niciodată de Tocopilla, un mic oraș minier ca atâtea altele, dacă nu ar fi existat Alexis Sánchez care să ne vorbească despre el. Alexis Sánchez tocmai a marcat, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, două goluri în poarta lui Manchester United.

Alexis Sánchez este acum probabil cel mai bun fotbalist de la Arsenal Londra. A învățat fotbal pe străzile din Tocopilla. Una dintre acele străzi îi poartă astăzi numele. Se întoarce în fiecare an, de Crăciun, acolo, pentru a împărți cadouri copiilor. Există o oarecare furie de a rescrie harta lumii când pleci din „Colțul Diavolului”. Alexis Sánchez, cu figura lui de luptător de gherilă (și chiar a făcut box pe stradă, box pentru supraviețuire), nu este singur în acest asalt asupra insulei britanice.

Cu siguranță ați aflat și că argentinianul Sergio Agüero a marcat cinci goluri în douăzeci de minute într-un meci în care Manchester City a zdrobit pe Newcastle United. Ce nu știați, poate, este că Sergio Leonel Agüero Del Castillo a fost foarte aproape să nu se nască. Nu e o poveste biblică, dar e adevărul care ne-a fost lăsat de biografi: cel puțin o maternitate a refuzat să o primească pe mama nenăscutului Sergio, foarte săracă și mai ales minoră. În plus, sarcina avea complicații. Sergio Leonel Agüero Del Castillo avea însă un destin de împlinit. Mama sa și tatăl său, minor și el, l-au luat acasă doar după ce o rudă cu etatea corespunzătoare birocrației a girat pentru ei.

Lui Sergio Leonel Agüero Del Castillo i se spune „Kun”, de la desenele animate „Wanpaku Amukashi Kum Kum”. Eroul acestor desene animate este un copil care trăiește în acea deplină libertate pe care ți-o dă curajul. Sergio Leonel Agüero Del Castillo striga, din prima copilărie, „Kun! Kun!” ca și cum ar fi urmat un război, și chiar urma un război, striga cu acel entuziasm și cu acea forță care nu s-au pierdut din jocul său.

Kun Agüero a devenit propriul erou. A debutat în prima liga argentiniană de fotbal la cincisprezece ani și treizeci și cinci de zile, depășind un record stabilit de însuși Diego Armando Maradona în 1976.

Kun a continuat să se grăbească. A iubit-o pe mezina lui Maradona, Giannina, apoi n-a mai iubit-o. S-au căsătorit, au divorțat. La douăzeci de ani, Kun Aguero a devenit tatăl primului nepot al lui Diego Armando Maradona. Acesta a primit numele Benjamin. Kun Aguero ar fi fost cu adevărat cel mai bun fotbalist al timpului nostru. Numai că, vedeți dumneavoastră, cel mai bun prieten al său este Lionel Messi, și…

Lionel Messi este fiul unui muncitor în fabrică și al unei menajere cu o jumătate de normă.

 

Articol publicat în Gazeta Sporturilor, 7 octombrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here