INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

Teatrul Metropolis face un spectacol aniversar, la împlinirea a zece ani. În el vor juca zece actori tineri, toți până-n 30. Scris și regizat de Lia Bugnar. Printre cei aleși se numără și Alex Nagy (27 ani). A fost selectat de Marian Râlea.

Alex, ce așteptări ai de la acest spectacol?

Mă aștept să aibă succesul scontat și să devină un model de bune practici în domeniul nostru.

Cum crezi că îți va influența această selecție cariera?

Cred că deja îmi influențează, nu prin ecourile selecției, ci prin produsul colaborării. Cred că nu selecția, ci spectacolul ne va oferi șansa să ne afirmăm. Am participat cu toții la selecții, unii au primit chiar și diplome și cariera lor nu prea a fost influențată.

Te așteptai să fii dintre cei aleși? De ce?

M-am simțit bine la audiție, am avut foarte mari emoții, dar mi s-a părut necesară această evaluare. Nu m-am gândit la rezultat. Am încercat să apreciez procesul în sine. M-am bucurat foarte tare și sper să nu dezamăgesc pe nimeni.

Cum ți se pare faptul că ai fost ales de maestrul Marian Râlea?

A fost neașteptat și chiar și când eram pe scenă împreună la Gală, mi se părea o întâlnire de gradul 0. Mi-a spus că abia așteaptă să ne întâlnim pe scenă…

Cum decurg repetițiile?

Suntem all in. Este o piesă specială, în care ai tot timpul 9 actori în scenă. E o provocare pentru toată distribuția. Iar pentru mine este de două ori mai provocator, întrucât am să vă prezint o doamnă foarte specială pentru mine.

Cum vezi această inițiativă a Teatrului Metropolis, odată început lucrul?

 Un pas spre normalitate.

Cum ți s-a schimbat programul și ce îți place cel mai mult?

A working class hero is something to be”.

 

DESPRE ALEX NAGY

ID: Nume, data și locul nașterii, studii, unele roluri în teatru.

Alexandru Nagy, 25 aprilie 1990, Cluj-Napoca. Licențiat în Actorie – UNATC 2012. Master of Arts in Theatre Directing – University of Essex 2013. Vasea în Peretele de Lia Bugnar, la Teatrul Metropolis, Tavi în Două liniuțe de Lia Bugnar, la Teatrul Metropolis.

 

TEATRU. De ce ai ales teatrul?

A început ca o pasiune în școala generală. Cel mai probabil și o puternică moștenire genetică. Și toată copilăria petrecută în Opera Națională. M-am ancorat în asta atât de puternic, încât nu cred că aș fi putut la modul onest să fac altceva mai bine. Chiar și așa, fac eforturi câteodată (râde).

NOUA GENERAȚIE. Cum e să fii un actor tânăr în România zilelor noastre?

Cred că este diferit pentru fiecare. „Sunt băiat subțire și nu generalizez”. Pentru mine este o provocare continuă. Îmi antrenez disponibilitatea zi de zi și încerc să fac față provocărilor. Îmi place cumva această adrenalină. E un „job” periculos (râde). De ce e bine, de ce e rău? E bine pentru că suntem o generație activă, nu ne lăsăm așa de ușor. Suntem mulți și cred că „principalul nu e gloria… ci puterea noastră de a îndura”. E rău pentru că au fost deja prea multe generații de sacrificiu și sper să nu fim și noi una dintre ele.

SCHIMBARE. Ce îți dorești tu să schimbi în teatru, ce ți-ai dori să schimbe sistemul?

Aș vrea să înființez funcția de Director Artistic în cadrul tuturor instituțiilor de spectacol. Aș vrea teatre noi. Teatre de proiecte. Concursuri de proiecte transparente. Programe pentru comunitate și copii. Programe pentru dramaturgi. Revigorarea repertoriului național. Teatru în școli.

PUNCTE FORTE. Care consideri că sunt atuurile tale în viața de actor?

Îmi place să cred că fac tot ce pot să mă dedic. Sunt un fan method acting și mă preocupă foarte mult rolurile pe care le primesc.

COTIDIAN. Cum trăiești în viața de zi cu zi?

Cât pot eu de normal. Ca la Londra (râde).

RECOMANDĂRI CULTURALE. Scriitori, dramaturgi, regizori și filme care îți plac. Și ceva muzică.

Matei Vișniec, Lia Bugnar, Marius von Mayenburg, Lukas Barfuss, D.R. Popescu, Teodor Mazilu și alții. Regizori: Tarantino, Haneke, Mick Davis și alții. În ultima vreme ascult David Bowie, dar am un playlist divers, de la manele la muzică sacră.

 

Foto: Laura Dobre

Interviu publicat în Ziarul Metropolis, 07 februarie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here