Grăsanul Miguel. FOTO: www.101greatgoals.com
Grăsanul Miguel. FOTO: www.101greatgoals.com
Grăsanul Miguel, antrenorul Mexicului. FOTO: www.101greatgoals.com

Miguel Herrera nu va antrena niciodată nici pe Manchester United, nici glorioasa națională a Olandei. Dar nici Louis van Gaal nu va fi vreodată, în ciuda titlurilor, la fel de iubit ca acest grăsan nebun de entuziasm poreclit “Păduchele”, pe care o lume întreagă l-a văzut tăvălindu-se în iarba din Brazilia cu acea bucurie care justifică existența Mondialelor de fotbal. Înainte să îl angajeze selecționer, Mexicul tremura pentru calificare, acum a fost la două minute de paradis.

“Păduchele”, cel mai prost plătit dintre antrenorii de la Cupa Mondială, a avut puterea să îl trateze ca pe un oarecare pe Chicharito Hernandez, dar și norocul extraordinar de a-l fi avut în poartă pe acest magnific Guillermo Ochoa.

Mexicul, deși a pierdut la Fortaleza (ce nume predestinat!), a jucat eroic în optimile de finală, a jucat cu inima, cu o dăruire dintr-o epocă veche, cu acea tărie de caracter a oamenilor care sînt sau nu sînt milionari în dolari americani, dar își doresc, într-adevăr, victoria. Mexicul a fost o apariție spectaculoasă în turneele recente – l-ați uitat pe acel minuscul care părea săltat de un arc invizibil, pe Jorge Campos în echipamentele sale în imposibile culori tari?, pe Cuauhtemoc Blanco, acel obez șerpuitor cu dribling irezistibil? Mereu, dar acum parcă mai mult ca atunci.

Olanda, pe de altă parte, este expresia unui sistem care și-a atins perfecțiunea, ajungînd deci o tradiție nereformabilă. Olanda va continua să joace 4-3-3, să stăpînească perfect contraatacul și să dea lumii fotbaliști ca Robben și Van Persie (în ciuda meciului făcut cu Mexicul), jucători ofensivi așa cum nu are, astăzi, nici o altă națională de fotbal. E deja noapte la București, e o tristețe cu aer de fiestă la Mexico City și e o dezlănțuire oranj la Amsterdam. Sistemul a învins.

Articol publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 29 iunie 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here