Charlie Chaplin, nemuritorul. FOTO: www.doctormacro.com
Charlie Chaplin, nemuritorul. FOTO: www.doctormacro.com
Charlie Chaplin, nemuritorul. FOTO: www.doctormacro.com

Într-o lume mai puţin grăbită, la 16 aprilie 2010, Charles Spencer Chaplin şi-ar fi aniversat primii 121 de ani de eternitate.

„Colecţiile cu dichis” de la „Dilema veche” îl readuc pe Charlie Chaplin, eternul, la timpul potrivit. E un rendez-vous cu lumea aceea veche şi bună, cu lumea oamenilor-oameni. E timpul potrivit, acum, cu puţin înainte să emigrăm departe, pe Pandora.

Nu a existat niciun actor, niciun dictator, care să fi coborât pe o draperie, ca acest om deloc arian, ca acest vagabond cu pantofi strâmbaţi, ca acest clovn sublim. Nimeni nu s-a jucat, coborând de pe o draperie, cu globul pământesc, aşa cum s-a jucat Charlie Chaplin în „Dictatorul”. Aşa cum filmele au încetat să mai fie mute doar pentru că bărbierul evreu avea de ţinut cel mai emoţionant discurs din câte s-au spus vreodată.

Nu a existat niciodată, în cinema, în istorii, în viaţă, discurs ca al lui Charlie Chaplin în finalul „Dictatorului”. Nu a existat niciun om care să danseze aşa cu nişte pâinici, nu a existat niciun om care să mănânce un pantof aşa cum o face Charlie Chaplin în „Goana după aur”.

Nu a existat niciun bărbat, niciun tăntălău, care să viseze altfel o femeie frumoasă decât Charlie Chaplin adormit, cu capul prăbuşit pe masa pregătită pentru Revelionul la care ea nu mai vine.

Nu a existat niciun om care să fi fost o floare mai desăvârşită decât Charlie Chaplin în „Luminile rampei”. Nu au existat străzi mai apăsătoare decât cele pe care a călcat Charlie Chaplin, Vagabondul, în „Luminile oraşului”.

Şi niciodată, un bărbat, un tăntălău, n-a primit o floare de la o femeie orbitor de frumoasă aşa cum primeşte Charlie Chaplin în „Luminile oraşului”. Niciodată nu au stat mai bine împreună un baston cu un melon, o mustaţă şi un geniu, nişte pantaloni caraghioşi cu un mers de raţă şi un om drept.

Nu a existat niciun avertisment mai inteligent despre ce va să vină decât cel dat de Charlie Chaplin în „Timpuri noi”. Nu a existat vreodată ceva mai frumos (da, exact aşa, mai frumos) decât Charlie Chaplin curtând un înger, în „Piciul”, un film ca un zâmbet şi, poate, ca o lacrimă.

Charlie Chaplin, cel care ştia să râdă plângând, să plângă râzând, cum le este dat numai celor aleşi, a murit în seara de Crăciun a anului 1977, în Vevey, oraşul elveţian unde Raiul chiar există.

Articol publicat și în Adevărul, la 19 aprilie 2010

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here