Messi, mereu. Credit foto: goal.com

Ce ați făcut în ultimii 14 ani?

Leo Messi a marcat aseară golul șase sute (!) pentru Barcelona. Acum 14 ani pe vremea asta puncta prima dată. Avea 17 ani. Era adolescent hobbitul, și toată marea sa istorie îi era încă înainte.

Ce ați făcut în ultimii 14 ani? La mine e ușor, că și acum 14 ani scriam tot despre Leo Messi, doar că în presa scrisă – exista pe atunci. Mai țineți minte ziarele?

Când am făcut prima pagină de ziar despre Lionel, titlul s-a scris singur: Noul Messia. Se purtau jocurile ușoare de cuvinte pe atunci.

Domnul Paicu, șeful meu de atunci, a întrebat firesc: Junior, nu e cam mult? Nu e, i-am zis, așa o să fie. Așa a fost. Messi a împărțit epocile: a existat o eră până la el și o altă eră după el.

Messi a jucat în ultimii 14 ani la Barcelona, doar la Barcelona, și a marcat șase sute de goluri, nu a mai fost nimeni niciodată ca el și nici nu va mai fi de acum înainte.

Messi joacă într-o ligă unde nu se cuvine să fie ierarhii. Are o nemaivăzută constanță în excelență. E ca și cum un alpinist escaladează Everestul în fiecare an, an după an, an după an, an după an, și Everestul se înalță mereu și el continuă să-l urce – nu s-a mai pomenit așa ceva.

Și cel mai uimitor este că nu s-a rătăcit niciodată – nu a fost nici crud, nici dement, ca atâția zei ai jocului înaintea lui.

A fost așa o bucurie și încă mai este să îl putem vedea pe acest om făcându-și meseria fără altă stridență decât obsesia pentru perfecțiune.

Gabo Marquez, un Messi al literaturii, cum frumos ar spune telecomentatorii, nu și-a recitit niciodată nicio carte, de frică să nu aibă regrete.

Nu știu dacă vă dați seama, dar e posibil să fie pe lume cititori marquezieni care să se fi bucurat mai mult decât Marquez de literatura lui.

Ceva îmi spune că nici Leo nu stă să se uite la oglinzile timpului din urmă, că sunt pe lume copii convertiți la messianism care îi știu mai bine toate golurile, atât cele trecute, cât și cele viitoare.

Și poate că doar despre asta e vorba, poate că asta e toată magia.

Da, da, poate că asta e.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here